Máte založenou bylinkovou zahrádku? Pokud ne, tak to rychle napravte. Mnohé z bylinek, které se běžně v kuchyni požívají, mají totiž i příznivý vliv na vaše zdraví. Dokonce i některé květy rostlin běžně pěstovaných v zahradách se dají použít v kuchyni, kde vašim pokrmům dodají nádech exkluzivity a také v lékařství, kdy některé květy obsahují mnohem více antioxidantů než třeba brusinka a rybíz.

Pro zajímavost jsem připravily drobný přehled a popis rostlin, které chutnají a léčí zároveň:

Bazalka – jednoletá bylina pěstovaná jak na záhonech, tak v květináči za oknem nebo na balkonech. Bazalka působí jako antidepresivum, usnadňuje odkašlávání, pomáhá od bolesti hlavy a únavy. Čerstvé listy lze použít do různých salátů nebo na výrobu pesta. Listy lze uchovávat mražením a sušením.

Levandule – aromatický polokeř, který krásně kvete a provoní zahradu od června až do září. Levanduli jsou připisovány sedativní účinky, pomáhá léčit dýchací potíže, angínu a chřipku. Jejímu užívání by se měli vyvarovat těhotné ženy. V kuchyni lze květy přidat do těst, která krásně provoní, ovocných salátů nebo do sklenky šampaňského.

Lichořeřišnice – tato v našich podmínkách nepřezimující bylina zdobí vaše truhlíky nebo záhony nejčastěji oranžovými květy od června až do října. Květy obsahují velké množství antioxidačních látek, draslík a bílkoviny. Květy a listy lichořeřišnice svojí chutí připomínají řeřichu, působí jako přírodní antibiotikum, pomáhají při padání vlasů a problémy s lupy.
V kuchyni lze květy použít do salátů, pomazánek, polévek nebo jen k dekoraci pokrmů. Poupata se dají nakládat do octa a použít jako náhrada kapar.

Lippia (aztécké sladidlo) – kobercovitě až převisle rostoucí bylina používána při léčbě kašle a astmatu. Má protizánětlivé a vysoké antioxidační účinky. Pokud rostlinu pěstujete venku, je nutné ji na zimu přenést domů – u nás nepřezimuje.
Nať a květy této rostliny obsahují sloučeninu, které je 1000x sladší než sacharóza a 3x sladší než stevizoid stévie. Je tedy používaná jako sladidlo vhodné pro diabetiky.

Denivka – květy denivek připomínají svojí chutí salát, proto jsou používány hlavně do zeleninových salátů a jsou důležitou ingrediencí čínské denivkové polévky. Květy jsou bohaté na antioxidační látky, vitamín A a karotenoidy. Používají se na léčbu zánětů a v lidovém léčitelství při léčbě žloutenky.

Aloe – aloe je považována za zázračnou rostlinu již od starověku. Dokáže hojit popáleniny, odřeniny a jizvy, snižuje krevní tlak, pomáhá při boji s obezitou, působí preventivně proti rakovině. Dále má dezinfekční účinky, léčí plísně, lupénku a řadu dalších kožních onemocnění.
Aloe je nenáročná byliny, která si vystačí s málem vody, miluje sluníčko a propustné půdy.

Máta – asi každý z nás zná nápoj Mochito, ve kterém je máta důležitou ingrediencí. Z máty můžete taký vyrobit mátový sirup nebo zmrzlinu. Pokud trpíte nadýmáním, bolestmi hlavy a hladkého svalstva máta vám určitě od problémů pomůže.

Rozmarýn – rozmarýn se stává jednou z nejpoužívanějších bylinek v kuchyni. Hodí se při přípravě masitým pokrmům, k sýrům, do těstovin, k bramborám a při přípravě italských specialit.
Rozmarýn posiluje paměť, soustředění a činnost jater, upravuje nadýmání.

V zahradnictví Kuřim máme plno krásných a užitečných bylinek, stačí si jen vybrat.

webis
webis